News / Pixelache Projects / Recommended events
Tule mukaan Kullankaivajat-työpajaan 29.10!

Ajankohta: 29.10.2015 klo 17:00-20:00
Paikka: Domus Academica, Leppäsuonkatu 9 (Sali Christina Regina, 1. krs)
Ohjaaja: Albert Laine

 

Työpajassa kerätään kultaa vanhentuneesta elektroniikasta. Kullankaivuu voi olla tapa ansaita tuloa. Se voi myös olla kehitysyhteistyötä. Voimme irroitella metallit e-jätteestä kotimaassa, sen sijaan että työn tekevät kolmannen maailman köyhät. 

Työpajan järjestää Naisten Pankki osana Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) kehyviikkoa, yhteistyössä Pikseliähkyn kanssa. Aloitteen Kullankaivajat-työpajan konseptista teki Mia Mäkelä ja kehitti sitä eteenpäin yhdessä Albert Laineen kanssa osana Pikseliähkyn Trashlab-ohjelmaa.

 

Työpajan kulku
Eilispäivän elektroniikkaherkkujen täyttäessä jättömaat, opimme suunnitellusta vanhenemisesta, sekä periaatteita joilla laitteet ja niiden valmistus toimii. Työpaja alkaa lyhyellä esipuheella teknologiasta, jonka jälkeen pidämme lyhyen osanottajaesittelyn. Esittelyjen jälkeen katsomme videon elektroniikkatuotannon ympäristövaikutuksista. Tämän jälkeen alamme purkaa tyypillistä kotitietokonetta, jonka yhteydessä selvennän pääpiirteittäin laitteen toimintaa sekä yleisimpiä elektroniikassa ilmeneviä vikoja. Työpajan toisella kolmanneksella erottelemme opastetusti kultaa komponenteista, ja käymme samanaikaisesti vapaamuotoista keskustelua kulutuskulttuurin rinnakkaisvaikutuksista. Työpajan viimeinen kolmannes koostuu kerätyn kullan määrän arvioinnista, sekä kantaaottavasta loppuyhteenvedosta.

Ilmoittautuminen
Tapahtuma on maksuton, mutta vaatii ilmoittautumisen (max. 10 osallistujaa). Varaa jo nyt paikkasi työpajasta ilmoittautumalla mukaan tiistaihin 27.10 mennessä osoitteessa: nextgeneration@naistenpankki.fi

Työpajan ohjaajasta
Albert Laine on helsinkiläinen animaatio- ja mediataiteilija sekä itseoppinut elektroniikkakorjaaja. Laine käyttää monimuotoisessa taiteessaan kokeilevaa elektroniikkaa, animaatiotekniikoita ja esimerkiksi vapaata assosiaatiota. Taiteellisen työnsä lisäksi hänet tunnetaan ennen kaikkea kestävän kehityksen aktivistina ja elektroniikan uusiokäytön vertaisopettajana. Albert Laine on myös Piknik Frequency ry:n / Pikseliähkyn jäsen.

Lisätietoa 
Albert Laineesta
Naisten Pankkista
Kehyviikon ohjelmasta